jOpenSpace 2022

jOpenSpace 2022 z pohledu organizátora

Trochu s obavami jsme očekávali jaká situace bude v říjnu 2022 a o proto jsme registrace otevřeli až v září. Doba je skutečně turbulentní a kromě Covidu světem hýbe hned několik dalších krizí najednou. Proto jsme se Zdeňkem Henkem byli nakonec velmi mile překvapeni, když se registrační číslo přiblížilo třicítce a už na první pohled bylo jasné, díky jménům, které jsme v registrační listině viděli, že letošní ročník slibuje kvalitní obsah.

Představení účastníků

Velmi nám pomáhají naši partneři, kteří zajišťují klíčovou finanční stránku organizace a sami nabídnou zajímavé lidi ze svých řad. Ze SentinelOne letos přijeli Jirka Kadlec, Aleš Rybák a Martin Tošovský, všichni se zajímavými přednáškami ze světa Javy (jedna o očekávaných a slibných virtálních vláknech, další třeba o tajích a pastech Stringu). Z MoroSystems opět přijel Víťa Plšek a pokusil se zbourat mýty o neefektivním E2E testování a zamyslet se nad efektivitou mocků v automatizovaných testech. Z Jihlavského Commity zase přijel Milan Lempera, který sdílel své pozitivní zkušenost s Data Oriented Programming notně podpořené láskou k závorkám v Clojure. Z oblasti dev/ops přivezl svou přednášku o toolingu v Go Ondřej Šika, zatím co od Vaška Pecha jsme viděli screen IntelliJ Idea verze 1.1 a dozvěděli se, co pro nás Jetbrains chystají v oblasti IDE v dalších letech. Já jsem zase přivezl z kuchyně FG Forrest na ochutnání první náhled e-commerce databáze evitaDB, kterou se chystáme příští rok vydat.

Naši vyzkoušení kameramané, na které jsme byli zvyklí z minulých let se rozprchli do světa a zkouší kariéru v Holandsku, a proto jsme byli nuceni letos najít náhradu. Zdá se, že jsme hned napoprvé trefili správně a s techniky z týmu p. Maška jsme si sedli na výbornou. Dobře dopadl i livestream a věřím, že záznamy a střižená videa z ne-konference dopadnou na jedničku a brzy je budeme moci zveřejnit. Stejně tak můžeme doporučit i služby hotelu Antoň, který nám celou akci pomohl uspořádat za velice vstřícných podmínek (a to to s námi skutečně nemá jednoduché).

V sobotu v sedm ráno se pravidelně pár statečných vydá na krátký výběh do přilehlých lesů. Letos v poněkud omezenějším počtu - pravidelné účastníky v podobě mé maličkosti a Pavla Jetenského, letos doplnil i Michal Těhník a běh jsme strávili v příjemné diskusi o rozvoji Productboardu a technologických posunech, které u nich probíhají.

Ranní výběh

V nabitém přednáškovém programu si každý vybral to své - letos to byl skutečně pestrý mix od rozboru Shorova algoritmu v kvantových počítačích, přes Interplanetary File System, k tipům na užitečné nástroje či rozboru informačního vybavení vojáků na Ukrajině. Nechyběla ani zajímavá přednáška o hře šachy, která vyústila ve večerní bitvu.

Večerní šachy

Sobotní program jsme zakončili až okolo druhé ranní, diskusí nad mladickými úspěchy ve hrách Golden Axe, či Prince of Persia a vyměnili si pár tipů i na hry současné jako jsou XCOM2 či DRG. Zkrátka nudit se prostě nebylo kdy.

Nedělní program je obvykle už trochu volnější a všichni jsou po sobotě tak trochu unavení. Nicméně i tak jsme ráno společně s Pavlem Jetenským prošli jeho inspirativní tipy při práci v IntelliJ Idea - třeba tip na hledání v předchozích výsledcích nebo kombinace sloupcového výběru a hledání byla překvapením i pro ostřílené programátory. Já jsem v dalším workshopu sbíral první feedback na GraphQL API pro evitaDB a zkoušel vysvětlit principy, které za naší databází stojí. Zdá se, že se mi podařilo vzbudit pozitivní první dojem a také jsem na základě mnoha dotazů zjistil, co vývojáře zajímá především a co považují u databáze za klíčové. Pauzu před obědem pak využil Víťa Plšek, který se podělil o zkušenosti s cestováním v auto karavanu po Evropě a praktických radách, co od takového výletu může člověk s rodinou čekat.

Fotografie účastníků

Před obědem nás čekala už jen poslední společná fotka a vyhodnocení nejoblíbenějších přednášek celého víkendu. Ačkoliv jsem sám žádnou cenu nevyhrál, jsem za čtvrtou, bramborovou příčku rád. Díky všem za parádní a inspirativní víkend, ze kterého budu zase ještě dlouho čerpat energii.