Ohlédnutí za jOpenSpace 2013

main_thumb

Je to už nějakou dobu, kdy skončila tato výjimečná událost. Slíbil jsem sepsat reportáž a také Vás všechny poprosit o pomoc se stříháním audio záznamů. Jenže se toho na podzim nakupilo nějak moc - firemní hackathon, DevFest, moje přednáška na CZJUGu, dvě děti a několik souběžně běžících projektů v práci jsou moje výmluvy proč jsem to ještě neudělal :)

Dobrovolníci pro střih audia, přeskočte sem (díky předem).

Letošní jOpenSpace byl pro mě vyjímečný především tím, že jsem se (aniž bych o to usiloval) stal spoluorganizátorem celé akce. Iniciátorem byl Lukáš Hasík z AVASTu, který zajistil našeho nejvýznamnějšího sponzora (děkujeme firmě AVAST) a dal všemu ten nejdůležitější prvotní impuls (další organizace se Lukáš účastnil seč mohl, ale vydání nové verze antiviru si vyžaduje své a moc času nazbyt neměl). Původní myšlenkou bylo, že organizaci celé akce uděláme "crowdsourcově" ve více lidech, ale nakonec se tento postup neukázal moc funkčním a bylo potřeba, aby to někdo vzal víc za pačesy - no a mě došly nervy prvnímu :)

Velkým štěstím pro nás bylo, že jsme kápli na perfektní ubytovací zařízení, které neváhám pro akce do 35 lidí doporučit. Hotel Žákova hora je poblíž Žďáru nad Sázavou a kromě hezkého okolí, posilovny, vířivky, sauny, kulečníku a velmi ochotné obsluhy, má také majitele, se kterým se dá velmi dobře dohodnout. Ceny jsou pro našice přijatelné a celou akci nám udělal v podstatě na dobré slovo - protože při záloze 3000,- z celkového rozpočtu okolo 40 tisíc korun se nedá ani o ničem jiném hovořit. Vyúčtování jsme dělali až na konci akce, takže z mého pohledu nám dal pan majitel velikou důvěru.

Vzhledem k tomu, že jsem v pořádání podobných akcí nováčkem, jsem po cestě nasekal celou spoustu chyb. Maličko mě zklamaly možnosti portálu Srazy.info, přes který jsem prováděl úvodní registraci lidí. Jak jsem později zjistil, portál umožňuje na akci zapsat i lidi, kteří neprozradí svůj e-mail a tak je defakto není možné nijak oslovit (pokud tedy stránku s akcí na portále sami nemonitorují, jsou to "ztracené duše"). Navíc organizátorovi ani neumožňují přístup k adrese těch, co svůj e-mail k dispozici dali - umožňuje pouze odeslat hromadnou zprávu na jejich adresy. To by bylo sice dostačující, kdyby ale portál správně implementoval logiku pro rozesílání hromadných zpráv. On ale bohužel rozesílá e-maily ze své domény pod vaším e-mailem, což je automaticky detekováno jako spam (bez SPF záznamu je to prostě jistota). E-maily se tedy sice rozeslaly, ale všem napadaly do spamů, takže si je jen málokdo přečetl. Prostě patová situace - na akci bylo přihlášeno 35 lidí, které jsem neměl jak kontaktovat a mohl jsem leda tak koukat na jejich avatary. Naštěstí se podařilo situaci zachránit přes Twitter a ostatní kanály, takže, až na drobné komplikace, se podařilo vše napravit.

Podmínkou pro vstup na jOpenSpace byla ochota vystoupit s vlastním lightning talkem a sám jsem překvapený, jak tato jediná podmínka vyfiltrovala zajímavé lidi nakloněné ke sdílení a výměně názorů, myšlenek a rad. Ačkoliv snaha mohla být motivována i získáním jedné z pěti licencí na produkty JetBrains (děkujeme za podporu), jsem si jist, že touha sdílet s ostatními něco užitečného a zajímavého byla tím hlavním motorem každého z nás. A tak není divu, že od pátka až do neděle panovala mezi námi velmi neformální atmosféra, od časných ranních běhů po okolních lesích (kudos všem kdo dali 10km po sobě oba dva dny), přes společné obědy a večeře až po session ve vířivce či sauně s pivem a brambůrkami.

Mám-li posuzovat podle reakcí při odjezdu z akce a následné výměny e-mailů, myslím, že nejsem sám, kdo byl z jOpenSpace nadšený. Pokud se ale příští rok najde někdo jiný, kdo by organizační otěže převzal, vůbec bych se nezlobil ... :)

[gallery type="slideshow" link="file" ids="2792,2793,2794,2795,2796,2797,2798,2799,2800"]

Prosba o pomoc se stříháním audia (ukončeno - všechno sestříháno na www.jopenspace.cz)

Bývalo zvykem, že z každého jOpenSpace jsem sestříhal audio záznamy, které jsou stále dostupné ke stažení z www.jopenspace.cz. Bohužel letos, vědom si časové náročnosti tohoto úkolu, si jsem jistý, že není v mých silách je všechny opět sestříhat (i jen sepsání tohoto článku mi trvalo bezmála měsíc), a proto bych Vás chtěl poprosit o pomoc - s tím, že na oplátku, Vám zase můžu dát základy stříhání audia ve formě následujícího návodu:

Návod na stříhání krok po kroku

  1. Stáhněte si a nainstalujte (multiplatformní) audio editor Audacity - řekl bych, že to je špička v tomto segmentu aplikací, kterou můžete dostat zadarmo.
  2. Nainstalujte si také LAME pro export audio do MP3 formátu.
  3. Stáhněte si společné audio sekvence pro intro a outro hudbu a úvodníky ke všem přednáškám.
  4. Potom si vyberte přednášku, kterou chcete sestříhat z následujícího seznamu přednášek:
  5. A zapište informaci o tom, že budete přednášku sestříhávat do spreadsheetu na GDocs (abychom vyloučili, že dva lidé budou stříhat stejný záznam)
  6. A nakonec se koukněte na toto video, kde Vám ukážu sestříhání jednoho záznamu:

Sestříhané MP3 uložte prosím na nějaké webové úložiště a pošlete mi odkaz ke stažení na adresu: novotnaci(na)gmail(tečka)com O vystavení na www.jopenspace.cz spolu s uvedením Vašeho jména mezi spoluautory záznamů se následně už postarám. Věřím, že existuje hodně lidí, kteří budou mít o poslech přednášek zájem, stejně jako tomu bylo v případě přednášek z minulých ročníků.

Jsem zvědav, jak se druhý pokus o crowdsourcing povede ... děkuji předem!