Hackathon - GPars, kolo první

Tento víkend proběhl první hackathon cílený na českou Java komunitu. Myšlenková podstata je převzata ze zahraničního projektu Hackergarten. Cílem našeho setkání je v rámci jednoho dne / večera vytvořit něco, co je možné kontribuovat v rámci open-source. Existují samozřejmě další pojetí hackathonu jako takového - jako zdroje dalších informací bych doporučil tyto články:

Základem práce je párové programování pod vedením člověka se zkušenostmi s danou open-source technologií. Užitek z tohoto večera si odnášíme všichni - GPars má několik nových commitů, my všichni jsme se poměrně zblízka seznámili s některými aspekty této knihovny i Groovy samotného a skvěle jsme si zaprogramovali párově s lidmi, se kterými tuto možnost běžně nemáme.

Pro nastínění atmosféry přikládám několik fotek:

[gallery link="file" columns="4" exclude="1223"]

První seance proběhla v pátek 12. listopadu od 18 hodin v sídle JetBrains na Praze 4 (díky za pizzu Vašku ;-) ) a rozcházeli jsme se krátce před půlnocí. Za tu dobu jsme v 10 lidech zvládli:

  • detekovat, zaměřit a odstranit zákeřnou chybu, která se dlouho úspěšně maskovala před sofistikovaným systémem kontinuální integrace GPars knihovny
  • vytvořit jsme sadu benchmarků pro porovnání výkonnosti implementace GPars s konkurencí
  • přidat aplikaci demonstrující integraci GPars do čistě Javovské aplikace a použití GPars API z Javy
  • aktualizovat a vylepšit příklady použití GPars aktorů v User Guide

Shrnutí hackathonu od Václava Pecha v newsgroupě Hackergarten.

Nabízí se otázka, kam bude Hackathon dále směřovat. Další setkání bychom chtěli uskutečnit zase za 2-3 měsíce a otevřít přihlášky širšímu publiku než pro testovací první kolo. Počet lidí je však omezen prostory, ve kterých se budeme nadále setkávat cirka na 12 lidí - větší počet podle mého názoru se ani nedá rozumně zvládnout zorganizovat. V nějakém rozumném horizontu se pokusím rozjet nějakou základní infrastrukturu (Newsgroup, Twitter, nějaké webovky), okolo které bychom se mohli lépe organizovat a sledovat naše pokroky.

Rád bych také tímto oslovil všechny české vývojáře:

  1. kteří jsou zapojeni ve vývoji nějakého Java open-source SW - hledáme další zajímavá témata, na kterých bychom mohli v rámci háčkovacích seancí pracovat
  2. kteří mají zkušenosti s vývojem a programování je jejich vášní - přidejte se k nám a pojďte taky trochu pomáhat open-source

Spolupráce bude určitě oboustranně výhodná - budu rád když mne kontaktujete na e-mailu novotnaci[zavináč]gmail[tečka]com. Jakmile budu mít připravenou nějakou infrastrukturu přestanu informace schraňovat u sebe a začneme se organizovat trošku rozumnějším způsobem.

Pokud máte nějaké náměty nebo zkušenostmi s pořádáním vlastních hackathonů budu rád, když se o ně podělíte v komentářích.