Co se skrývá pod pojmem OpenBeer

Minulý týden jsme se podruhé sešli na tzv. "OpenBeer" setkání v Hradci Králové. Tady bych nyní chtěl rozkrýt pozadí a myšlenky, které se za tímto druhem akce skrývají. Nebudu zakrývat, že inspirace přišla od našich severních sousedů z polského Krakowa - kde termín OpenBeer vzniknul. Motivy, které mne vedly k tomu něco podobného zavést taky u nás, jsou jednoduché.

Nevím, jak vy, ale já moc příležitostí popovídat si o IT nemám. V práci na to není moc času a ani doma, ani v mém okolí tohle téma zrovna moc nefrčí. Navíc, se člověk pohybuje neustále v tom samém okruhu lidí, kde se po nějaké době témata začnou opakovat. OpenBeer je skvělá příležitost, jak se jednou za čas odreagovat a nabrat inspiraci od nových lidí.

Myšlenka je jednoduchá - v podstatě stačí, aby se dosáhlo na jednom místě dostatečné koncentrace lidí od IT a úspěch je zaručen. Výčep už je jen akcelerátor toho, co samo o sobě už funguje - lidi se začnou bavit o tom, co je baví. Čím různorodější je složení společnosti, tím jsou diskuse zajímavější.

Člověk totiž žije v ulitě, ze které má jen omezený výhled do svého okolí. Mě jako Javistovi připadá velmi zajímavé se potkat s PHPkářem, dotNetistou či webařem, kteří řeší možná podobné problémy jako já, ale naprosto odlišným způsobem (nepopírám, že si občas i zaflejmujeme ;-) ). Nebo se setkat s vývojářem na mobilních platformách, který řeší zase problémy diametrálně odlišné od těch, které trápí mne.

Zajímavé i střetnutí několika světů, které s technologiemi jako takovými nesouvisí. Na OpenBeer HK se obvykle setkávají lidé z akademického i komerčního světa, zaměstnanci i freelanceři. A každého většinu zajímá náhled do světa, ve kterém se on sám nepohybuje.

Stejně tak jsou zajímavé diskuse o gadgetech - to je věc, která baví každého. A tohle setkání je také výbornou možností, jak si prohlédnout a osahat věci, které si člověk (ještě) nekoupil, ale které vypadají zajímavě.

Jednoduše témat je dost a tím, že je akce dobrovolná a otevřená všem, se na ní obvykle sejde i zajímavá společnost. Scházíme se nepravidelně zhruba každé 2 měsíce v Potrefené Huse v HK a termíny jsou vždy avízovány minimálně s týdenním předstihem prostřednictvím mého twitteru. Takže neváhejte a kdo jste z HK nebo okolí přijďte. Zván je každý bez ohledu na své "vyznání". :-)

P.S.: Nedávno jsem zaznamenal, že v Hradci Králové, se kromě OpenBeer chystá také @Nerddinnercz, která podle všeho sdílí stejnou myšlenkou osu jako náš OpenBeer. Takže se třeba uvidíme tam?