Podcast: Záznam přednášky Pokročilé techniky automatického testování v praxi

V polovině listopadu jsem měl na Univerzitě Hradec Králové přednášku o automatickém testování v Javě, ve které jsem zabrousil už trošku do větší hloubky než v té, která proběhla na jaře tohoto roku. Přestože jsem především závěr přednášky nemohl probrat do takových podrobností, jak bych rád, doufám, že se mi většinu nasbíraných zkušeností nějakým způsobem podařilo předat. Pokud vás tedy opakovaně trápí některé problémy při psaní unit a integračních testů, možná při poslechu zjistíte, že i já jsem řešil podobný problém a můžu vám nabídnout nějaký tip co s daným problémem udělat, popř. čeho se vyvarovat.

Záznam přednášky je v několika formátech - jednak jako audio stream společně s kopií vlastní prezentace, a jednak jako screencast, ve kterém je kompletní záznam mé přednášky včetně brouzdání kódem na konkrétních případech, kde alespoň trochu rozkrývám princip daného tématu.

Mezitím, než jsem stačil přednášku zpracovat se objevilo několik zajímavých materiálů na webu z nichž bych vypíchl minimálně pár.

Lukáš Křečan ve svém postu Specific environment setting with Spring řeší jiným způsobem stejný problém, který rozebírám na své přednášce a který se týká automatické konfigurace kontextu podle prostředí, na kterém se testy / aplikace spouští. Další řešení lze najít na blogu Petra Jůzy v článku Více prostředí pomocí Springu, implementace. V dané oblasti je tedy k dispozici řada ukázkových řešení, které můžete na daný problém aplikovat.

V mezičase vyšel také článek Toma Celluciho Monitoring Declarative Transactions in Spring, který řeší problém testování pointcutů v AOP, na který v přednášce také narážím.

Použitá hudba: Minstrel Spirit - Enter The Woods, Gabriella (http://magnatune.com) publikováno pod Creative Commons License

MP3 Podcast Podcast [97:11] 34,9 MB

Creative Commons - Some Rights Reserved

Slidy prezentace Slidy prezentace ve formátu PDF

Slidy prezentace Screencast (XVid in AVI) [94:57] 175,5 MB

Licence: Creative Commons

Zdrojové soubory příkladů Zdrojové soubory příkladů, pokud budete chtít spustit testy ve zdrojových příkladech, budete potřebovat naši knihovnu DbAutoupdater, která je v pom.xml odkazována jako:


<dependency>
	<groupId>com.fg</groupId>
	<artifactId>lib_db_autoupdate</artifactId>
	<version>1.7.1</version>
</dependency>

Poznámka: tato knihovna je ve vlastnictví FG Forrest, a.s. a nevztahuje se na ní licence Creative Commons.