Z ilegality do legality

Ačkoliv chci tento blog orientovat na Javu a věci s ní spojené, první článek bude z jiného soudku. Naše generace, která začínala na osmibitech a ti šťastnější na prvních PC/AT byla zvyklá brát všechny aplikace bez rozdílu. Jednak se software v Čechách skoro ani nedal nikde koupit a jednak jsme v té době coby studenti neměli tolik peněz, abychom si nákup SW mohli dovolit (kdo dostával měsíčně 200,- Kč kapesné, z kterého si kupoval měsíční jízdenku na vlak, ví o čem mluvím). Z nutnosti se časem stal zvyk a nyní i když už se software dá nakoupit poměrně jednoduše, i když už každý z nás vydělává a i když je všude plno software zdarma, stále třebas používáme aplikace nelegálně jen proto, že jsme na ně zvyklí.

Jednoho dne se ale člověk zastaví a řekne si - je to nutné? Koupí si operační systém, podívá se na ceny aplikací, které do té doby používá a ... trochu mu spadne čelist, protože by musel zaplatit několik desítek tisíc. Pokud své předsevzetí o legalizaci vezme vážně, projde všechny aplikace, podívá se do jejich licencí a ty které nejsou free smaže. Pak se postupně snaží hledat alternativy, zkouší co která umí, plno jich smaže a nakonec po dlouhém pátrání má zase sadu nástrojů, se kterými zvládne všechno co dělal s těmi předchozími.

Nevěříte, že to je možné? Pro vás nevěřící jsem připravil takový malý článeček s odkazy. Zkuste taky přejít na free software a přispět jim na jejich vývoj. Věřím, že pokud by většina z nás používala free software a dobrovolně za něj platila desetinu toho co by musela za komerční produkty, že se lecos změní.

Mé zkušenosti s legalizací.